Lekker relaxen tussen zomerbollen in pot op balkon en terras

Wil je extra sfeer op je balkon of terras? Plant dan nu zomerbollen in pot. Tussen deze vrolijke kleurbrengers is het straks heerlijk relaxen!

Extra geschikte zomerbollen

Zomerbollen kun je planten zodra de kans op nachtvorst voorbij is. Het makkelijke van bollen in pot is dat je ze vorstvrij kunt zetten als er toch nog vorst is voorspeld. Alle zomerbollen zijn geschikt voor potten. Bloemen met sterke stelen of lagere zomerbollen zijn éxtra geschikt, omdat die geen ondersteuning nodig hebben. Zo kunnen Aziatische lelies, dankzij hun supersterke stelen, prima in pot. Vooral de dwergvormen zijn hiervoor ideaal.

Makkelijk bloembollen planten in vijf stappen

  1. Kies een pot met een gat of gaten onderin, zo kan overtollig water weglopen. Leg eventueel wat scherven over de gaten.
  2. Vul de pot met potgrond. Op de verpakking van je zomerbollen staat hoe diep ze moeten komen.
  3. Leg de bollen (of knollen) op de aarde. Soms zie je wat de boven-of onderkant is, bijvoorbeeld aan een groeipuntje (bovenkant) of wortelkrans (onderkant). Bij begonia is de holle kant de bovenkant. Zie je dit niet, geen probleem; de bol regelt dat dan zelf. Let er wel op dat ze ruim in de pot passen; dan is er straks voldoende ruimte voor de wortels.
  4. Vul de pot verder met potgrond. Houd ruimte onder de rand over voor watergeven. Druk de grond voorzichtig aan.
  5. Geef voldoende water.

Goede match

Zet dezelfde bollen, of juist verschillende soorten bij elkaar in een pot. Ook een combinatie met een vaste plant geeft een leuk effect. Zo is een roze Begonia een goede match met een blauw/paarse salie (Salvia). Indisch bloemriet (Canna), met haar brede bladeren, vormt hierop een uitzondering en staat graag alleen. Zet haar in een grote pot, want ze heeft ruimte nodig.

Zet op de tuintafel of bij je (lig)stoel verschillende potten en kleuren bij elkaar, bijvoorbeeld dahlia’s, gladiolen en calla’s (Zantedeschia). Zo is het heerlijk genieten en relaxen op je fijne buitenplek!

Zomerbollen-weetjes

  • Zomerbollen zorgen voor maandenlang kleur; lelies bloeien bijvoorbeeld al in juni en dahlia’s kunnen maar liefst tot de eerste nachtvorst doorbloeien.
  • Regelmatig uitgebloeide bloemen eruit knippen; dit geeft extra rijke doorbloei.
  • Veel zomerbloemen zijn geschikt als snijbloem; één tak in een mooi vaasje geeft al heerlijke summer vibes.

Roze lelies op pot Roze begonia Roze Dahlia's op pot en Liatris in plantenbak Dahlia Trucella Lilium Tiny Moon